Shell leidis enda Venemaa bensiinijaamadele ostja

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Shell teenis tänavu esimeses kvartalis rekordkasumi.
Shell teenis tänavu esimeses kvartalis rekordkasumi. Foto: ANDY RAIN/Scanpix Baltics

Energiagigant Shell andis teada, et on leidnud enda 411 Venemaal asuvale bensiinijaamale ostja.

Ühendkuningriigis noteeritud energiahiid müüb oma tütarettevõte Shell Nefti maha Venemaa suuruselt teisele naftatootjale Lukoil. Tehingu hinda osapooled ei avalikustanud. 

Küll anti teada, et müügitehingu sisse kuulub nii Shelli tanklavõrk kui ka ka ettevõtte Moskva lähistel asuv määrdeainete tehas. Samuti lähevad Lukoili palgale üle sajad Shelli senised töötajad. «Selle tehingu alusel liiguvad üle 350 Shell Nefti palgal olevad inimesed uue omaniku alluvusse,» ütles Shelli juhatuse liige Huibert Vigeveno.

Mai alguses teatas Shell, et kõrgete nafta- ja gaasihindade toel teeniti esimeses kvartalis 9,13 miljardi dollarit kasumit, mis on ettevõtte ajaloo parim näitaja. Samas lisas ettevõte, et Venemaal äritegevuse lõpetamine, mis hõlmab ka osaluste müüki kõikides Gazpromiga loodud ühisettevõtetes, tõi neile raamatupidamislikult 3,9 miljardi dollari suuruse kahjumi.

Ukraina sõja puhkemine ja sellega kaasnev avalikkuse surve on lisaks Shellile pannud ka teisi Lääne energiahiide Venemaalt lahkuma. Venemaal on lubanud äritegevuse lõpetada ja investeeringud maha müüa nii BP (endine British Petroleum), kellele kuulub ligi 20 protsendi suurune osalus Venemaa suurimas naftakompaniis Rosneft, USA energiahiid ExxonMobili kui ka Norra energeetikaettevõte Equinori. 

Prantsusmaa naftakompanii Total Energies on aga öelnud, et ei finantseeri Venemaal uusi projekte, kuid ei kavatse enda olemasolevaid investeeringuid likvideerida.

Lukoiliga tehtud tehing on üks esimesi, mille käigus Lääne firma on suutnud oma Venemaal varad ka tegelikult maha müüa. Samas ei ole seegi protsess veel täielikult lõppenud ning vajab veel Venemaa föderaalse monopolidevastase ameti heakiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles