Hirmujutt Prantsusmaalt tõstis Euroopas elektri hinna lakke (7)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
EDFi kõige vanem tuumajaam Fessheimis, Colmari lähedal.
EDFi kõige vanem tuumajaam Fessheimis, Colmari lähedal. Foto: Vincent Kessler/Scanpix

Peale seda kui Prantsusmaa tuumajaamafirma teatas, et toodanguga on probleeme, hakkas elektri hind Euroopas tõusma.

Prantsusmaa energiafirma Electricite de France teatas kuu aja jooksul juba teisest tootmismahtude vähendamisest. Täpsemalt andis EDF teada, et tuumaenergia maht võib langeda 1990ndate aastate tasemele, vahendab Bloomberg.

Olukord on nii tõsine, et kui seni oli Prantsusmaa ise elektrieksportija ning EDF müüs elektrit naaberriikidele edasi, siis nüüd on EDF olnud sunnitud ise elektrit sisse ostma.

Põhjus, miks EDF tuumaenergia tootmisega hädas on, seisneb reas planeeritud ja planeerimata hooldustöödes, mis nüüd energiavõrgule hoobi on andnud.

Kui varasemalt prognoosis EDF 2022. aastaks tuumajaamadest kuni 330 teravatt-tundi elektritoodangut, siis nüüd vähendas ta prognoosi maksimaalselt 315 teravatt-tunnile.

«Kui tootmiseesmärk langeb 300 teravatt-tunnile või sinna lähedale, tekib mure järgmise talve varustuskindluse osas,»selgitas Prantsusmaa energiaanalüüsifirma COR analüütik Emeric de Vigan. Selle jutu peale kerkisid Saksamaa järgmise aasta elektrifutuurid 147 eurole megavatt-tunni kohta. Prantsusmaa enda järgmise aasta elektrifutuurid aga 7% 162 eurole megavatt-tunni kohta, mis on siiamaani kõige kallim hind.

EDFi karistasid investorid sellise jutu eest aktsia langusega: aktsia kukkus Pariisi börsil vahepeal 4,5%, kuid langus taandus pärastlõunaks 2,5% peale. Aktsia kauples viimati 8,71 euro tasemel.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles