Investeeringud võivad alata: tuumaenergia ja maagaas on Euroopa Liidus nüüd rohelised (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Hea uudis Fermi Energiale: Euroopa Komisjon otsustas, et tuumaenergia on nüüd roheenergia. Pildil Fermi Energia eestvedaja Kalev Kallemets tuumajaama maketiga.
Hea uudis Fermi Energiale: Euroopa Komisjon otsustas, et tuumaenergia on nüüd roheenergia. Pildil Fermi Energia eestvedaja Kalev Kallemets tuumajaama maketiga. Foto: Madis Veltman

Euroopa Komisjon otustas täna lõplikult ära, et tuumaenergia ja maagaas liigituvad nüüdsest roheenergia märgise alla.

Euroopa Komisjon otsustas täna liigitada tuumaenergia ja maagaasi jätkusuutlike energiaallikate alla. Selle vastu sõdis Saksamaa, kes soovib tänavu oma viimased tuumajaamad sulgeda ning viitab, et ikka ja jälle on probleeme tuumajäätmetega.

Kui algses variandis pidid gaasielektrijaamad rohemärgisest ilma jääma, siis nüüd on ka nemad osa rohepöördest. Maagaas on iseenesest fossiilne ja taastumatu maavara.

Euroopa Komisjoni otsust oli vaja ka investorite jaoks, kes peavad klientidele selgitama, kas portfellis on rohelised investeeringud või mitte. Handelsblatt kirjutab, et Euroopa Liit tahab suunata investoreid rohkem roheprojektidesse investeerima, et ühendus saaks oma kliimaeesmärke täita.

Nüüd on selgus majas: tuumajaamadesse ja maagaasiprojektidesse võib investor Euroopa Komisjoni hinnangul rahuliku südamega raha panna.

See roheenergia staatus ei ole kummalgi praeguse plaani järgi igavene: maagaasi puhul lisati klausel, et uusi gaasijaamu tohib rohelisena märkida ainult siis, kui nad 2030. aastaks mõne veel saastavama jaama välja vahetavad. Ning maagaasiga tohivad nad töötada 2035. aastani, siis peab tulema mõni parem lahendus parema gaasi näol. Tuumaenergia sai rohkem ajapikendust: uued tuumajaamad on vähemalt 2045. aastani rohelised. Samuti võib vana tuumajaam saada rohestaatuse, kui ta vahepeal ümber ehitatakse, viitab Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles