Valitsus vähendas Eleringi tänavusi dividende 10 miljonile eurole

BNS
Copy
Küsimus, millal peaksid Balti riigid end Venemaa elektrivõrgust lahti ühendama, on tekitanud erimeelsusi
Küsimus, millal peaksid Balti riigid end Venemaa elektrivõrgust lahti ühendama, on tekitanud erimeelsusi Foto: Margus Ansu

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks majandus- ja taristuminister Taavi Aasa ettepaneku vähendada seoses järsult halvenenud kasumlikkusega Elering AS-i tänavusi dividende 10 miljonile eurole.

Kehtiva korraldusega on põhivõrguettevõtte dividendid 24,4 miljonit eurot, millele lisandub tulumaks 4 miljonit eurot, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Halvenenud kasumlikkuse taga on järsult tõusnud elektrihinnad, mis mõjutavad Eleringi kulu kaoelektrile. Kui varasemalt oli kulu kaoelektrile vahemikus 15–17 miljonit eurot aastas, siis tänavune prognoositav kulu on 35 miljonit eurot.

Minister Aas tegi detsembri keskpaigas rahandusministeeriumile ka ettepaneku loobuda järgmisel kahel aastal Eleringilt riigile makstavatest dividendidest.

«Kerkinud elektrihind mõjutab kõiki Eesti elanikke ja ettevõtteid. Seetõttu on praegusel ajal mõistlik vähendada ja hiljem ka mõneks ajaks kaotada riigi dividendiootus riiklikule energiafirmale. Hinnatõus kasvatab ka Eleringi väljaminekuid kaoelektri eest ning dividendist loobumine aitaks neid kulusid veidigi katta,» ütles Aas toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles