Utilitas investeeris sel aastal oma küttevõrku 27 miljonit eurot

BNS
Copy
Taastuvkütusel töötav Utilitase Mustamäe koostootmisjaam.
Taastuvkütusel töötav Utilitase Mustamäe koostootmisjaam. Foto: Riho Kirss

Energiakontsern Utilitas ehitas ja rekonstrueeris sel aastal ligi 30 kilomeetrit soojustorustikku, mille raames tehti üle 27 miljoni euro eest võrguinvesteeringuid.

Kaugenergiaga liitus sel aastal ligi 90 uut kortermaja ning äri- ja avaliku sektori hoonet üle Eesti, teatas Utilitas. Kontserni juht Priit Koit rõhutas, et lisaks varustuskindlusele tagab tõhus kaugküttevõrk energiasäästu ning aitab kaasa linnaõhu puhtamana hoidmisele.

Suurimaks projektiks oli 2021. aastal kaugküttetorustiku tõhusamaks muutmine Tallinnas Väike-Õismäe kortermajade piirkonnas, kus vahetati viimase kahe aasta jooksul üle 15 kilomeetri kaugküttetorustikku uute torude vastu.

Seoses Ülemiste City üleminekuga maagaasi lokaallahendustelt kaugküttele rajas Utilitas linnakusse 1,3 kilomeetrit kaugkütte- ja kaugjahutuse torustikku. 

Utilitas ühendas keskkonnasäästliku kaugenergiaga ka teisi Tallinna hooneid, mis on olnud gaasiküttel, teiste seas Rävala puiesteel asuva Radisson Blu Sky hotelli.

Veel laiendas Utilitas kaugküttetorustikku Saku ja Kohila tänava ristmikule ligi 200 nutikorteriga Vektor arendusele, Türi tänava 60. aastatel rajatud hoonete asemele rajatud korterelamutele ja Kodulahe arenduse kortermajade kvartalile. Samuti laiendati Veskiposti tänava Avala ärikvartali kaugküttetorustikku.

Suurematest projektidest liidetakse sel aastal Raplas kaugküttega uus Espaki ehituspood ning uue aasta alguses sisejalgpallihall ja Risti tänava kaubanduskeskus.

Keilas on uuteks kaugkütteklientideks raudteejaama hoone, algkooli juurdeehitus ja Tuula tee Keila Kodu arenduse neli kortermaja. Kärdlas ühendas Utilitas kaugküttega äsja avatud spordikeskuse ja plaanis on liita uus põhikoolihoone.

Lisaks kaugküttele arendab Utilitas Tallinnas kaugjahutusteenust, millega liitumissoovi on näidanud teiste seas Eesti Rahvusringhäälingu ja keskturu uued hooned ning sadama piirkonna ärihooned. 

Sel aastal investeeris Utilitas torustike ehitusse üle 27 miljoni euro ja viimase kaheksa aastaga on investeerinud kaugküttevõrkude kaasajastamisse ligi 136 miljonit eurot.

Utilitas on Eesti taastuvenergia tootja ja kaugkütteettevõte, mis varustab soojusega 175 000 kodumajapidamist kaheksas Eesti linnas: Tallinnas, Maardus, Keilas, Raplas, Haapsalus, Kärdlas, Jõgeval ja Valgas ning pakub Tallinnas kaugjahutusteenust. Grupi ettevõtted käitavad kolme biokütusel töötavat koostootmisjaama, 26 katlamaja ja üheksat päikeseelektrijaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles