LEEVENDUS RAHAKOTILE ⟩ Gaasi võrgutasu langeb märtsini nulli (6)

BNS
Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Valitsus otsustas esmaspäeval langetada energia hinnašoki tõttu gaasi võrgutasu kuni märtsikuuni nulli ning leibkondadele omavalitsuste kaudu makstavate toetuste puhul kehtestati sissetuleku piiriks 1125 eurot, vahendab Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) uudisteportaal.

«Täna saime kokkuleppele selles, milline on täpne võimalik meede nende toetuste koha pealt, mis inimestele läbi kohalike omavalitsuste makstakse konkreetsete arvete eest, kui ka gaasi võrgutasu alandamises,» ütles riigihalduse minister Jaak Aab.

Telli Postimehe majandustoimetuse iganädalane uudiste ülevaade e-mailile

Liitu uudiskirjaga

Gaasi võrgutasu on Aabi sõnul loodetavasti juba detsembrikuu arvete eest null.

«Detsembri arvetel, mis tulevad jaanuari alguses, on gaasi arvel võrgutasu null ja seda neljaks kuuks: detsember, jaanuar, veebruar, märts. See on mõjuga umbes üle 10 protsendi kodutarbijale ja seitse protsenti ettevõtjale. Need on keskmised numbrid, iga arve on väga erinev,» ütles minister.

Meede läheb riigile maksma 24,5 miljonit eurot.

Gaasi tarbimiskohti on Eestis ligikaudu 60 000, millest ligikaudu 90 protsenti kuuluvad ettevõtetele.

Kvoodimüügi tulu läheb toetusteks

«Mis puudutab toetusmeetmeid, siis oli juttu, alates millisest tulu piirist inimesed seda hakkavad saama. Täna leppisime kokku, et kuna viimasel ajal on kasvanud nii palgad kui hinnad, siis võiks olla see selle aasta prognoositav mediaankeskmine,» lausus Aab.

Uueks piiriks on seega netona 1125 eurot leibkonna esimese liikme sissetuleku kohta ja teised perekonnaliikmed arvestatakse koefitsientide alusel, millest järgmine üle 14-aastane perekonnaliige arvestatakse koefitsiendiga 0,5 ja alla 14-aastane 0,3. Elektri, gaasi ja kaugkütte arvetel on hinnatõusust võimalik saada 80 protsenti leevendust.

«See meede läheb maksma orienteeruvalt 80 miljonit,» ütles Aab. Selle meetme hüvitamiseks kasutatakse CO2 kvoodi müügist saadavaid tulusid nii sel kui järgmisel aastal. 

Arveid saab esitada juba septembrikuu eest märtsi lõpuni. Taotlusi saab esitada jaanuarist ja iga omavalitsus teatab sellest ise. «Me loodame, et seda on võimalik maksta ka aprillis ja mais, aga veebruaris me selgitame, milline on rahaline seis, palju me oleme välja maksnud ja palju saame veel maksta,» ütles ta.

Omavalitsuste taotluste vastuvõtmisega tegelemiseks palgatava lisatööjõu eest maksab valitsus, lisas Aab.

Kõne all on olnud ka energialt käibemaksu langetamine ja elektri võrgutasu nulli viimine, kuid need Aabi sõnul pole Reformierakonnalt toetust leidnud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles