Saksamaa eksperdid: riiki võib lähiaastatel tabada energiakriis (2)

Liina Laks
, reporter
Copy
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Elmo Riig

Saksamaal sai värske valitsus koalitsioonileppele allkirjad alla ning ühe punktina seisab seal kiirkorras taastuvenergiale üleminek. Teadlased kahtlevad, kas nii ambitsioonikad numbrid reaalsusega kokku lähevad.

Handelsblatt kirjutab, et järgnevatel aastatel ähvardab Saksamaad elektrinappus. Mitte sellepärast, et elektrit oleks praegu vähe, aga seetõttu, et kui valitsuse plaanid ellu viiakse, võib see varustusprobleeme tekitada.

Kolme partei FDP (neoliberaalid), SPD (sotsid) ja roheliste valitsus (nn valgusfoorikoalitsioon) tahab viia Saksamaa jätkusuutlikuma energia tulevikku. Selleks on paika pandud siht: 2030. aastaks peab riik saama 80% oma energiast taastuvenergiaallikatest. Lisaks sellele peab riigi teedel ringi sõitma 15 miljonit elektriautot.

Handelsblatt lasi Kölni energiamajanduse instituudil (Energiewirtschaftliche Institut Köln) välja arvutada, mis selle soovi täitumiseks vaja oleks. Instituut leidis, et sellisel juhul tuleks riigis 2030. aastaks ehitada 23 GW tootvat uut gaasielektrijaama, mis vastaks praegu 23 tuumaelektrijaamale.

Energiaeksperdid nentisid, et see valitsuse ambitsioon saab olema tõeline jõupingutus, sest näiteks 2023. aastaks on plaanitud 2,3 GW jagu uut gaasielektrijaama-mahtu riigis ehitada. Eksperdid kardavad, et liigrutakas tegutsemine võib elektrivarustatuse surve alla panna ning seetõttu võib tekkida lähiaastatel riigis tekkida suur energiapuudus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles