Eesti ei toeta EL-i energiaturu ümberkorraldamist hinnatõusu ohjamiseks

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas.
Peaminister Kaja Kallas ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas. Foto: Konstantin Sednev

Eesti koos veel kaheksa riigiga tegi pöördumise, milles rõhutatakse, et praegune energiahindade tõus ei saa olla põhjuseks, miks peaks hakkama muutma Euroopa Liidu energiaturu senist korraldust, vahendab Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) uudisteportaal.

«Kõrgeks tõusnud energiahindadele tuleb leida lahendused Euroopa Liidu üleselt. Me ei tohiks rikkuda seni toiminud elektrituru korraldust ning pärssida sellega elektri- ja gaasituru konkurentsipõhisust,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas neljapäeval ERR-ile kirja kommenteerides.

Austria, Saksamaa, Taani, Soome, Iirimaa, Luksemburg, Läti, Holland ja Eesti avaldasid kolmapäeval ühiskirja, milles viitasid Euroopa energiaregulaatorite ühenduse (ACER) hiljuti valminud energiaturu analüüsile, kus leiti, et fundamentaalseid muutusi Euroopa Liidu elektrituru korraldusse pole vaja teha.

Aas märkis, et kui me tänast süsteemi ei säilita, võib ühel hetkel tekkida ka energiadefitsiit. Sealjuures pidas minister vajalikuks leida võimalusi süsinikdioksiid (CO2) kvoodi hinnatõusu ohjeldamiseks.

«Meil on hoopis vaja lahendusi, mis võimaldavad kriitilistel hetkedel kiiresti reageerida energiahindade hüppelisele kasvule. Eesti näeb ühe lahendusena, et tarvis on süsinikuhinna stabiliseerimise mehhanisme, mis võimaldaksid liiga kõrgeks kasvanud hindu alla tuua,» märkis Aas.

«Paraku tänased ülikõrged energiahinnad ja CO2 heitkoguste hind, mis on tõusnud üle 70 eurole tonni kohta, ei täida enam oma eesmärki meelitada turule uusi taastuvenergia tootmisvõimsusi, vaid on pannud riigid keerulisse olukorda,» lisas minister.

Üheksa riigi pöördumises vastustati mitme lõunapoolse Euroopa Liidu riigi pakutud ideed, vaadata ümber senine energia hinnastamise korraldus. Eesti ja teised leidsid, et kui liikmesriigid hakkavad energia hinnastamisel rakendama erinevaid põhimõtteid, võib see pärssida riikidevahelist elektrikaubandust ning töötada vastu eesmärgile lisada turule juurde taastuvenergiat.

Kirjaga ühinenud üheksa riiki rõhutasid, et Euroopa Liidu elektrituru heaks toimimiseks on oluline kasutada energiaressursse tõhusalt üle kogu Euroopa, anda investeerimissignaale uute võimsuse jaoks, tõsta varustuskindlust ja toetada taastuvenergia suuremat kasutuselevõttu.

Elektrituru praegune ülesehitus võimaldab kasutusele võtta ka paindlikkusmehhanisme, mis muudavad energiasüsteemi tõhusamaks ja teevad taastuvenergiale ülemineku taskukohasemaks.

Minister Aas osaleb neljapäeval Brüsselis Euroopa Liidu energeetikaministrite kohtumisel, kus peateemaks on kliimapaketi Eesmärk 55 energiat puudutavad aspektid, taastuvenergeetika ja järsult kasvanud energiahinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles