Peaministrid kinnitasid Balti riikide lahkumist Vene elektrivõrgust (21)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse avamise paraadpilt, kus lülitit lükkavad kahe riigi peaministrid ja elektri põhivõrgu juhid.
Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse avamise paraadpilt, kus lülitit lükkavad kahe riigi peaministrid ja elektri põhivõrgu juhid. Foto: Mailiis Ollino

Eesti ja Läti peaminister avasid eile Kilingi-Nõmmes kaht riiki ühendava kõrgepingeliini, mida võib kahtlusteta pidada Eesti kõige ilusamaks.

Ilmselt on iga inimene, kes korra suvel Tallinnast Saaremaale sõitnud, näinud Lääne- ja Harjumaa piiril Ristil elektrimasti nimega Soorebane. 45 meetri kõrguse ja ligi 39 tonni kaaluva roostekarva terasest masti autorid Sille Pihlak ja Siim Tuksam on oma töö eest rohkelt kiitust saanud. See on üks 972 mastist, millel püsib Eestis ja Lätis uus kõrgepingeliin.

Üle Kilingi-Nõmme Tallinnast Riiga minev elektriliin on järjekorras kolmas kahe riigi vahel. Seni läks kaks kõrgepingeliini üle Valga. Nüüd saab need eelmise sajandi 60ndail ja 70ndail aastail ehitatud liinid rekonstrueerida. Valmiera-Tsirguliina ja Valmiera-Tartu liinide ümberehitamine peaks lõppema aastal 2025. Kui sama aasta lõpus lõigatakse läbi Venemaa liinid, siis hakkab Tallinna-Riia elektriliin asendama seni läbi Venemaa käinud Eesti-Läti ühendust. Kui enne uue liini valmimist oli kokku võimalik kahe riigi vahel elektrikaubanduseks kasutada võimsusi kuni 1000 MW, siis üle Valga minevate liinide rekonstrueerimise järel kasvab see 1800 MWni.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles