Soome elektrivõrgu juht avaldas, miks on elekter praegu erakordselt kallis (2)

PM Majandus
Copy
Küsimus, millal peaksid Balti riigid end Venemaa elektrivõrgust lahti ühendama, on tekitanud erimeelsusi
Küsimus, millal peaksid Balti riigid end Venemaa elektrivõrgust lahti ühendama, on tekitanud erimeelsusi Foto: Margus Ansu

Soome riikliku põhivõrgu ettevõtte Fingrid tegevjuhi Jukka Ruusuneni sõnul on regiooni rekordkõrge elektrihind tingitud mitme teguri koosmõjust, kuid suur tähtsus on Rootsi ja Norra hüdroelektrijaamade madalal veetasemel.

Eestis oli juuli keskmine elektrihind Nord Poolil 83,78 eurot megavatt-tunni kohta, mis on viimase kümnendi lagi. Kuna elektriturg on Põhjamaades ja Baltikumis ühine, tuleb elektri eest krõbedat tasu maksta kogu regioonis. Ka Soomes küündis börsihind 10 aasta kõrgeimale tasemele, jõudes 78,76 euroni megavatt-tunni kohta.

Fenomen on seda erakordsem, et reeglina on hinnad suvel madalamad kui talvisel kütteperioodil. Ruusuneni sõnul on harvaesineval olukorral mitu põhjust ja kõik osutavad elektritarbijale vales suunas, vahendab Ilta-Sanomat.

«Jahutuse mõju on nähtav, kuid see pole kaugeltki suurim tegur.»

Fingridi tegevjuhi hinnangul on oluline osa hinnas näiteks Norra ja Rootsi hüdroelektrijaamade madalal veetasemel, mis suurel määral piirkonna elektrihinda mõjutab. Ruusunen ütles, et odava hüdroenergia suur pakkumine aitab Põhjamaade börsil kaubeldava elektri hinda tavapäraselt alla viia. Samas kui odavat hüdroenergiat napib, tõuseb elektri hind märgatavalt.

Soomlase sõnul ei ole suur tähtsust põhjanaabrite enda hüdroelektrijaamade toodangul, sest need ei avalda Norra ja Rootsi suurte jaamade kõrval turule nähtavat mõju.

Samas rõhutab ta, et põhjusi on veel: näiteks pärssisid nõrgad tuuled juulis ka tuuleenergia tootmist.

Taastuvenergia väliselt on väga oluline mõjutaja ka saastekvootide hinna pidev tõus. Juuli alguses tuli tonni süsinikdioksiidi emiteerimise eest maksta 57,87 eurot. Aasta alguses oli hind veel 33 eurot tonni kohta.

Osaline mõju on ka suurenenud elektritarbimises. Juuli kuumalaine pani inimesed haarama jahutusseadmete järele, mis nõudlust elektri järele samuti kergitasid. «Jahutuse mõju on nähtav, kuid see pole kaugeltki suurim tegur,» selgitas Ruusunen.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles