Utilitas teenis mullu 22 miljonit eurot kasumit

BNS
Copy
Taastuvkütusel töötav Utilitase Mustamäe koostootmisjaam.
Taastuvkütusel töötav Utilitase Mustamäe koostootmisjaam. Foto: Riho Kirss

Energiakontserni Utilitas OÜ äritulu langes mullu 5,4 protsendi võrra 134,6 miljonilt eurolt 127,3 miljonile eurole, samas kui puhaskasum püsis sisuliselt samal tasemel, vähenedes vaid 0,4 protsenti 21,8 miljonile eurole.

Äritulust moodustas müügitulu 124,8 miljonit eurot, millest omakorda soojus- ning elektrienergia tootmine ja müük moodustas 101,3 miljonit eurot, taastuvenergia toetused moodustasid 20,6 miljonit eurot ning muud müügitulud pisut üle 3 miljoni euro, selgus ettevõtte majandusaasta aruandest.

2020. aastal tootis Utilitas 2124 gigavatt-tundi soojust ja elektrit, millest rohelise energia maht oli 1584 gigavatt-tundi ehk 75 protsenti kogutoodangust. See osakaal kasvas aastaga 13 protsenti eelkõige tänu Mustamäe koostootmisjaama esimesele täistööaastale, aga ka kõrge töökindluse tõttu Väo 1 ja Väo 2 koostootmisjaamades. Utilitase elektrijaamades toodetud taastuvelektri osakaal kogu Eesti taastuvelektri toodangust oli 2020. aastal 17,6 protsenti.

Utilitase kliendid tarbisid 2020. aastal 1807 gigavatt-tundi soojust, mida on 5 protsenti vähem kui eelneval aastal hoolimata uute klientide lisandumisest. Mõningast mõju avaldas ettevõtte hinnangul tarbimisele COVID-19-st tingitud tarbimise vähenemine hotellides ja teistes avalikes hoonetes, kuid üha enam mõjutab energiatarbimist soe ilm.

2020. aastal liitus Utilitase kaugküttevõrkudega 84 uut hoonet üle Eesti, koguvõimsusega 33 megavatti Nendest 25 hoonet tuli üle alternatiivsetelt küttelahendustelt ja 59 hoonet on uusehitised. Siin oli Utilitase sõnul selgelt tunda koroonapandeemia mõju, kuna aasta varem olid vastavad arvud rekordilised 114 hoonet ja 54 megavatti.

Aasta lõpu seisuga varustas Utilitas üle Eesti kaugküttesoojusega 4970 hoonet, sealhulgas 174 000 kodumajapidamist.

Kontserni ettevõtted investeerisid 2020. aastal kokku 30 miljonit eurot, investeeringute põhirõhk oli kaugküttevõrkude rekonstrueerimisel. Kontserni investeeringud jäid 2020. aastal esialgu kavandatule alla, kuna uute liitumiste ja kaugjahutuse arendamine lükkus COVID-19-st tuleneva ebakindluse tõttu edasi.

Üle Eesti renoveeriti ja ehitati 26 kilomeetrit soojustorustikku, millesse investeeriti 23 miljonit eurot. Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusega renoveeriti 6,4 kilomeetrit kaugküttevõrku. Samuti investeeriti Mustamäe koostootmisjaama kondensaadivee soojuspumpa ning Kristiine suitsugaaside pesuri kondensaati saab nüüdsest kasutada võrgu lisaveena.

Lisaks rajati päikeseelektrijaamad Kristiinesse, Ülemistesse, Jõgevale, Keilasse, Raplasse ja Valka, kokku 300-kilovatise võimsusega. Veel sõlmiti kokkulepe varajases arengujärgus oleva tuulepargi arendusprojekti soetamiseks Leedus, samuti käivad ettevalmistused mitme tuule- ja päikeseenergiaprojekti elluviimiseks nii Eestis kui ka lähiriikides.

Investeeriti ka 1,6 miljonit eurot maksnud kütuserobotisse, mis võtab Väo koostootmisjaamades automaatselt igast kütust toovast veokist neli erinevat proovi ning parandab seeläbi oluliselt kütuse niiskus- ja energiasisalduse mõõtmistulemuste täpsust. Investeering mõjutas positiivselt ka tööohutust kuna enam ei tule töötajatel külma ja libedaga autokoormatest proove käsitsi võtta. 2020. aastal ei juhtunud Utilitases ühtegi tööõnnetust, aasta varem oli õnnetusi üks.

2021. aastal kavandab Utilitas oma ajaloo suurimat aastast investeeringute mahtu summas 58 miljonit eurot. Eesmärk on jätkata võrkude rekonstrueerimise pikaajalist kava ning rekonstrueerida ligi 20 kilomeetrit vanu võrke ja rajada 9 kilomeetrit uusi ühendusi. Selleks on kavas investeerida ligi 30 miljonit eurot.

Kaugjahutuse arendamisesse on kavas investeerida 6 miljonit ja ühtlasi liita sellega Ülemiste ärilinnak. 18 miljonit eurot on ette nähtud tuuleenergiaprojektide arendamiseks. Nimetatud investeeringutele lisandub AS-i Tallinna Vesi vähemusosaluse omandamiseks vajalik investeering vähemalt 50 miljonit eurot.

Töötajate keskmine arv täistööajale taandatuna suurenes aastaga kaheksa võrra 257 töötajani, tööjõukulud kasvasid 11,6 protsenti 10,4 miljoni euroni.

Energiakontserni Utilitas põhitegevused on soojuse ja elektri tootmine ning kaugkütte- ja -jahutusteenuse osutamine kaheksas linnas: Tallinnas, Maardus, Keilas, Raplas, Haapsalus, Kärdlas, Jõgeval ja Valgas.

Kontserni kuulusid 2020. aasta lõpu seisuga emaettevõte OÜ Utilitas, kaugkütte- ja -jahutusteenust pakkuvad AS Utilitas Tallinn ja AS Utilitas Eesti ning Tallinnas elektrit ja soojust tootev OÜ Utilitas Tallinna Elektrijaam. OÜ-l Utilitas on nendes ettevõtetes 100-protsendine osalus.

Tänavu 22. juuni seisuga on Utilitas OÜ ainuaktsionär Luksemburgis registreeritud FS Core Utilities S.A R.L.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles