Ringkonnakohus otsustas: Eesti Energia õlitehase ehitus võib jätkuda (6)

BNS
Copy
Uus õlitehas on kavas rajada Auveresse kahe olemasoleva kõrvale. Foto on illustratiivne
Uus õlitehas on kavas rajada Auveresse kahe olemasoleva kõrvale. Foto on illustratiivne Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tartu ringkonnakohus tühistas Eesti Energia tütarfirma Enefit Power taotlusel esialgse õiguskaitse, millega varem peatati Ida-Virumaale põlevkiviõli tehase ehitus, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Kuigi ringkonnakohus leidis, et MTÜ-l Loodusvõlu esineb esialgse õiguskaitse vajadus, ei pidanud kohus esialgse õiguskaitse jätkuvat kohaldamist põhjendatuks, sest kohtuasjas toodud ekspertide hinnangutest nähtub, et ehitustegevusega kaasnev ebasoodne mõju lähedal asuvale Natura 2000 alale on välistatud.

Esialgse õiguskaitse tühistamine jõustus, kuid menetlusosalistel on 15 päeva jooksul õigus esitada ringkonnakohtu määruse peale määruskaebus riigikohtule.

Põhivaidlus veel jätkub

MTÜ Loodusvõlu apellatsioonkaebus Tartu halduskohtu 4. juuni otsuse peale, millega MTÜ kaebus ehitusloa peale rahuldamata jäeti, on endiselt ringkonnakohtu menetluses. Seega jätkub põhivaidlus Tartu ringkonnakohtus.

Kohtuvaidlus õlitehase ehitusloa kehtivuse üle algas 2020. aasta aprillis. MTÜ Loodusvõlu vaidlustas ehitusloa, mille alusel on nende hinnangul õlitehase tootmisel mõju kliima muutumisele ja säästvale arengule.

Mullu mais jättis Tartu halduskohus esialgse õiguskaitse taotluse rahuldamata.

Tänavu 17. veebruaril esitas MTÜ Loodusvõlu kaebuse täienduse ja uue esialgse õiguskaitse taotluse. MTÜ väitis, et on selgunud uus asjaolu: ehitusala hõlmab Natura 2000 võrgustiku ala, millel asub prioriteetse tähtsusega ehk esmatähtis Natura elupaik. 

Ka tänavu 2. märtsil tehtud määrusega jättis Tartu halduskohus esialgse õiguskaitse taotluse rahuldamata, leides, et kaebajal puudub esialgse õiguskaitse vajadus. Halduskohus selgitas, et planeeritav õlitehase ehitamine on puhvertsoonist väljas.

Kaebaja esitas seepeale Tartu ringkonnakohtule määruskaebuse, milles palus tühistada halduskohtu määruse ja teha uus määrus, mis rahuldaks esialgse õiguskaitse taotluse.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles