Suurtööstused nõuavad taastuvenergia tasule maksulae kehtestamist

BNS
Copy
Tuulegeneraatorid.
Tuulegeneraatorid. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ida- ja Lääne-Virumaal tegutsevad suurtööstused saatsid valitsusele ühispöördumise, milles paluvad esimesel võimalusel kehtestada taastuvenergia tasule maksulagi 15 protsendi tasemel tavamäärast.

Pöördumise allkirjastanud energiamahukad tööstused märkisid, et on mures sektori jätkusuutlikkuse pärast, kuna Eestis on elektrienergia kogumaksumus suurtarbija jaoks märksa kõrgem kui naaberriikides. See halvendab nende hinnangul Eestis valmistatud energiamahuka toote konkurentsivõimet nii siseriiklikult kui eksporditurgudel. 

Praeguseks on kriis jõudnud tööstusteni täie teravusega, samas kasvab kaasaegses tootmises automatiseerituse tase pidevalt ning koos sellega ka elektri tarbimine. Praegu sisaldub elektrihinnas tarbimismahul põhineva maksuna taastuvenergia tasu, mis pidevalt koos taastuvenergia tootmise tõusuga suureneb, märkisid ettevõtted.

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul ei küsi tööstused abiraha, vaid konkurentsivõimelist maksukeskkonda, mille hädavajadus on Covid-19 järgses keskkonnas teravalt tõusetunud.

«Praeguses olukorras on konkurentsivõime säilitamiseks eriti oluline hoida tootmiskulud kontrolli all,» ütles Lahe. «Enda jätkusuutlikkuse nimel võideldes ei ole meil lihtsalt võimalik maksta 2,5 miljonit eurot taastuvenergia maksu, mida konkurentriikides energiamahukale tööstusele kas üldse või sellises määras ei eksisteeri,» lisas ta.

Tööstuste kinnitusel on taastuvenergia tootmise kasv loomulikult positiivne, kuid selle toetamine ei tohi tulla suurtarbija rahakoti ja konkurentsivõimelise ettevõtluskeskkonna arvelt, mis nende hinnangul toob pikas perspektiivis kaasa pigem negatiivsete mõjudega ahelreaktsiooni.

Selleks, et teistele tarbijatele mitte koormust ümber jaotada, paluvad tööstused taastuvenergia toetuste maksmiseks vajalik kate leida reservfondist. Pikemas perspektiivis katavad väiksema maksulaekumise ettevõtluse edenemisest tekkivad suuremad maksud.

Lahe rõhutas, et taastuvenergia tasu vähendamine energiamahukatele ettevõtetele ei tähenda kitsa ringi tööstuste huvide eest seismist, vaid Eesti ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime märgatavat parandamist laiemalt.

Pöördumisele kirjutasid alla Estonian Cell AS, Viru Keemia Grupp AS, Repo Vabrikud AS, Kunda Nordic Tsement AS ning Horizon Tselluloosi ja Paberi AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles